Okul Öncesi İngilizce Eğitiminde Hareketler (Move Your Body) Konusu Nasıl İşlenir?

<h4>Okul Öncesi İngilizce Eğitiminde Selamlaşma (Greetings) Konusu Nasıl İşlenir?</h4>

Okul Öncesi İngilizce Eğitiminde Selamlaşma (Greetings) Konusu Nasıl İşlenir?

23 Ağustos 2021
<H4>Okul Öncesi İngilizce Eğitiminde Meslekler (My Job) Konusu Nasıl İşlenir?</H4>

Okul Öncesi İngilizce Eğitiminde Meslekler (My Job) Konusu Nasıl İşlenir?

18 Ekim 2021

Okul Öncesi İngilizce Eğitiminde Hareketler (Move Your Body) Konusu Nasıl İşlenir?

<h4>Okul Öncesi İngilizce Eğitiminde Hareketler (Move Your Body) Konusu Nasıl İşlenir?<h4>

okul öncesi eğitim, okul öncesi İngilizce eğiitim, en iyi İngilizce eğitim, İngilizce anaokulu, İngilizce kreş,İngilizce öğretmeni, İngilizce branş öğretmeni

Okul öncesinde İngilizce eğitiminde hareketler konusunu işliyorsanız, ya da bazı hareketlerin İngilizcesini öğretmek istiyorsanız kullanmanız gereken en önemli ve faydalı yöntem TPR (Total Physical Response) yani Tüm Fiziksel Tepki yöntemidir.

Tüm Fiziksel Tepki (TFT) yöntemi sözlü emirleri yerine getiren fiziksel etkinlikler aracılığıyla, ilk önce duyduğunu anlama becerisini, ardından, herhangi bir zorlama olmaksızın, sözlü anlatımı başlangıç düzeyinde geliştirmeyi amaçlayan bir yöntemdir.

Tam anlamıyla eyleme dayalı öğrenme aktivitesi demektir. Öğrenme sürecinde fiziksel aktivitenin önemini ifade eder. 1970 lerde James Asher tarafından geliştirilmiş bir dil öğrenme tekniğidir. Aktivitenin en büyük özelliği konuşmaya geçmeden önce dinlemenin desteklenmesidir. Çocukların öğretmenin komutlarına fiziksel tepkiler vermesini ve bunu yaparken de dilsel gelişim sağlayarak kelime bilgilerini arttırmak hedeflenir. 

Bu yöntem özellikle öğrencilere belirli bir beceri kazandırılırken görsel ve işitsel öğeler birlikte kullanıldığı için etki bir öğrenme ortamı yaratır. Gösterip yaptırma yöntemi ile daha çok psikomotor beceriler kazandırmak gerektiren, fiziksel hareketler içeren etkinliklerde ilk öğrenmenin mutlaka bu teknikle gerçekleşmesi gerekir. İlk önce siz göstereceksiniz, arkasından onların yapmasını isteyeceksiniz. Tpr aktivitelerinin ilk öğretiminin mutlaka bu teknikle başlaması gereklidir.

Öğrencileri ayakta,  etrafınızda daire yapın. Ortada siz olun ve hareketlere başlayın. Clap your hands. Sesli bir şekilde hem hareketi gösterip, hem de yüksek sesle komutu tekrar edin. En az 5 kez clap your hands dedikten sonra, onlardan da tekrar etmelerini isteyin, repeat after me, clap your hands, clap your hands diye yüksek sesle 5 kez daha birlikte tekrar edin. Next step, sıradaki harekete geçin. Stamp your feet diyerek ayaklarınızı yere vurmaya başlayın. Aynı şekilde tekrarlarınızı yapın ve onlardan yüksek sesle tekrar etmelerini isteyin.

Bu yöntem hareket içeren her türlü şarkı, oyun ve etkinliklerde kullanılabilir. Tpr aktivitesi öğrencinin sene boyunca belirli bir sırada öğrendiği komutları sırasıyla yerine getirebilmesi, sonrasında ise o komutu aldığında uygulayabilmesi hatta bir süre sonra o komutları verebilmesi amacını taşır.

Sene boyunca öğrenci yaş grubuna göre ayda 2-3-4-5 er komut vererek, sene sonunda 50 ye yakın verilen tüm komutların öğretilmesini sağlayabilirsiniz.

Bir anaokulunda kullanılan tüm komutları tpr aktivitesi olarak kullanabilirsiniz.

Hatta tpr aktivitelerinin sonuna o ayki temanızla ilgili bir aktivite daha koyarak daha da eğlenceli hale getirebilirsiniz. Mesela aktivite bitiminde sayılar konusundaysanız 1-10 a kadar sınıf içinde zıplayarak sayı saydırabilirsiniz.

Hayvanlar konusundaysanız herkes cat olur yerlerde yürür, sonra bird olur uçar, fish olur yüzer, rabbit olur zıplar.

Konuyla ilgili şarkı linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Yazımızı sevdiyseniz, bir diğer ilgili yazımız olan https://www.englishkidsacademy.com/okul-oncesi-cocuklara-selamlasma-konusu yazımıza göz atmayı unutmayın!

Yazan: Nilgün KARAMEMİŞ